[OV-Chip Mobiel] Brakke apps van semi-staatsbedrijven en hoe ze te fixen

Door Flippylosaurus op maandag 22 mei 2017 16:02 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 3.169

Het is zover, TLS heeft een app uitgebracht die het je toestaat om in- en uit te checken met je mobiel. Leuk en aardig, maar de implementatie is volledig brak en er zijn acties (soms) vereist die de gemiddelde user niet begrijpt. Deze zal ik hier uitleggen.

Ik heb zelf de app kunnen pakken toen 'ie per ongeluk 2 maanden terug op Google Play verscheen voor een dag. Blijkbaar was ik toen in een beta gezet want ik ontving updates - ook toen mensen de app niet meer konden downloaden. Toendertijd was het alleen een UI-demo. Er is eigenlijk vrij weinig veranderd.

Maarja, genoeg gezeur, laten we beginnen met de uitleg.

De Provider-wallet (NFC manager/Vodafone wallet)

Het eerste wat je moet downloaden is de Wallet van je provider. Deze stelt een laag beschikbaar aan andere apps om te communiceren met de simkaart. Bij mij drijfden de eerste problemen al op.
App crasht bij het starten
Dit kunnen twee dingen zijn.
OpenMobileAPI
De wallet is afhankelijk van de SIM Alliance OpenMobileAPI om te praten met het Secure Element. Als je deze niet hebt kan je deze installeren. Controleer eerst of de fout echt bij de OpenMobileAPI ligt!
Je kan de log van de crash op vragen door op Feedback Versturen (of iets dergelijks) te klikken, dan krijg je de optie om weer te geven wat er mis is gegaan. Als je een ClassNotFoundException krijgt die meldt dat org.simalliance.openmobileapi.SEService niet kan worden gevonden, dan moet je een ZIP'je flashen (je hebt dus een custom recovery nodig) vanaf deze link: https://forum.xda-develop...le-api-installer-t3547842 (o ja, dit laat ook apps als de Rabo Wallet werken). Installeer deze. Dan kan je in nog een probleem komen, namelijk...
Permissies
Bij wat getest van mij blijkt het dat standaard wat permissies ingesteld moesten worden.
Dit kan je doen door lang op de app te drukken in je launcher en dan naar App Info te gaan. Geef daar de app alle permissies.


Top. Nu hebben we al 1 stap gedaan. Laten we nu verder gaan met de...

OV-Chip Wallet

App crasht bij het starten
Check even je permissies en of je de OpenMobileAPI hebt. Zie hierboven.
De app zegt dat mijn Android-versie oud is
Dit is een verkapte manier om te zeggen dat je mobiel geroot is. Dit wordt niet met Safety Net gecontroleerd. In plaats daarvan wordt er gekeken naar het bestaan van enkele bestanden:
 • /system/app/Superuser.apk
 • /sbin/su
 • /system/su
 • /system/sd/xbin/su
 • /system/bin/su
 • /system/bin/failsafe/su
 • /system/bin/.ext
 • /system/xbin/su
 • /system/xbin/.ext
 • /data/local/su
 • /data/local/bin/su
 • /data/local/xbin/su
 • /data/data/com.noshufou.android.su
Je kan dit bypassen door een aanpassing te maken in de Smali-bytecode, maar dit zal ik je niet kunnen uitleggen omdat dit tegen de ToS van Tweakers ingaat. Het is een vrij makkelijke aanpassing.


Dat is voor nu alles wat ik kan zeggen, ik heb de app nog niet kunnen gebruiken omdat er "veel belangstelling" is. Als ik nog wat vind zal ik zeker een nieuwe post maken.

Succes!

Volgende: Het probleem met spellen die hun players servers laten opzetten 09-'16 Het probleem met spellen die hun players servers laten opzetten

Reacties


Door Tweakers user i-chat, maandag 22 mei 2017 16:43

fijn dus - je mag je telefoon rooten waardoor dingen als spotify en netflix niet meer werken zodat deze app het wel doet??? en de rabobank ook... tja... laat dan maar zitten... stelletje prutsers.

Door Tweakers user woekele, maandag 22 mei 2017 17:48

en dan die bijdehante reacties van de developers op Google Play bij de recencies. Ik vind het wel humor als je gewoon een goede app hebt en je een beetje 'dolt' met de klagende schreeuwers die zelf dingen fout doen. Maar hier is gewoon sprake van best wel een fuck up van de developers-kant. Dan vind ik het totaal niet de juiste houding.

Door Tweakers user Soldaatje, maandag 22 mei 2017 21:07

Ik kan me niet aanmelden, het schijnt druk te zijn.
Ik heb de wallet app en de chip app aangevinkt in Magisk hide.

Verder moet je 1 cent betalen maar in de toekomst waarschijnlijk meer stond in de voorwaarden, dat snap ik niet want het zou toch veel goedkoper moeten zijn dan al die paaltjes op het perron. Waarom niet gewoon gratis?

[Reactie gewijzigd op maandag 22 mei 2017 21:08]


Door Tweakers user xFeverr, maandag 22 mei 2017 21:53

Dat je al begint met een UI demo als app... Die ook totaal rommel is. Waar liggen je prioriteiten dan.

Ik heb hem even geprobeerd... De frontend leek wel een webapp te zijn. Waardeloos. 'Kan niet activeren' met een knop 'app afsluiten'. Dat wou ik niet? Druk je op terug, zie je de UI om in te checken. Knap, heb me nog niet aangemeld of iets...

De frontend is bocht, de backend werkt niet, en beide kunnen ze blijkbaar niet goed met elkaar communiceren, want de frontend is gewoon een standaard schermpje met 'inchecken'. Dat dat eigenlijk niet gaat weet het appje niet.

Door Tweakers user TheFes, dinsdag 23 mei 2017 09:14

i-chat schreef op maandag 22 mei 2017 @ 16:43:
fijn dus - je mag je telefoon rooten waardoor dingen als spotify en netflix niet meer werken zodat deze app het wel doet??? en de rabobank ook... tja... laat dan maar zitten... stelletje prutsers.
Als de zip correct gesigned is kun je die gewoon flashen zonder dat je root hebt. Ik weet echter niet of dat hier ook het geval is.

Door Tweakers user P1nGu1n, dinsdag 23 mei 2017 15:17

TheFes schreef op dinsdag 23 mei 2017 @ 09:14:
[...]

Als de zip correct gesigned is kun je die gewoon flashen zonder dat je root hebt. Ik weet echter niet of dat hier ook het geval is.
Dat kan niet, de stock recovery op een toestel slikt alleen zips gesigneerd met de keys van de fabrikant van dat toestel. Zelfs al zou hij signed zijn met zulke keys (uitgesloten), dan kan het alsnog onmogelijk op alle toestellen werken.

Door Tweakers user Danny.G, dinsdag 23 mei 2017 17:40

Gelden de ToS van Tweakers ook op Tweakblogs? Ik ben hier namelijk toch al de nodige dingen tegengekomen die je op het forum niet eens had gezien zo snel was het anders verwijderd. :P

Door Tweakers user Richh, dinsdag 23 mei 2017 19:29

Kunnen we zo snel mogelijk dat secure element afschaffen? Een hele hoop toestellen en simkaarten ondersteunen het niet. En het levert alleen maar gezeik op. Op mijn S7 Edge heb ik weken moeten touwtrekken tussen KPN en Rabo om de boel werkend te krijgen op Nougat.
Het is zo omslachtig, en niks veiliger. Zie ING.

Door Tweakers user Ramses0088, woensdag 24 mei 2017 07:10

De playstore geeft aan dat de wallet en mobiel app van translink niet compatibel zijn waardoor ik ze niet kan installeren.
? :/

Door Tweakers user basst85, woensdag 24 mei 2017 10:02

Ramses0088 schreef op woensdag 24 mei 2017 @ 07:10:
De playstore geeft aan dat de wallet en mobiel app van translink niet compatibel zijn waardoor ik ze niet kan installeren.
? :/
Dat issue heb ik ook. Heb een Nexus 5X toestel en blijkbaar worden die niet ondersteund

Door Tweakers user Richh, woensdag 24 mei 2017 10:39

basst85 schreef op woensdag 24 mei 2017 @ 10:02:
[...]

Dat issue heb ik ook. Heb een Nexus 5X toestel en blijkbaar worden die niet ondersteund
Nexus toestellen bieden geen support aan de API waarmee je het secure element van de SIM uit kan lezen. De app zal sowieso niet werken op je telefoon

Door Tweakers user Ramses0088, woensdag 24 mei 2017 10:54

Richh schreef op woensdag 24 mei 2017 @ 10:39:
[...]

Nexus toestellen bieden geen support aan de API waarmee je het secure element van de SIM uit kan lezen. De app zal sowieso niet werken op je telefoon
Daarvoor is die zip genoemd in de blog voor..
Krijg nfc manager nu wel werkend.

Door Tweakers user Marc H, woensdag 24 mei 2017 12:03

Gewoon een goede telefoon gebruiken? ;)

Ik had totaal geen problemen, behalve dat de server die de nieuwe OV-chipkaart aan moest maken nogal in de stress was van de vele aanvragen. Maar na een paar pogingen was die chipkaart ook voor elkaar.

Ik gebruik Vodafone wallet, op een Huawei P10 Lite. Wallet gebruikte ik al, dus het was alleen de ov-chipkaart toevoegen.

Door Tweakers user AW_Bos, donderdag 25 mei 2017 21:50

Wat een rommel die OV Chipkaart Wallet . Ik kan niet eens de optie vinden om een Kaart toe te voegen :X. En dat noemen ze al een versie 2.0.1 :X :X

Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 26 mei 2017 11:39

Leuk en aardig, maar de implementatie is volledig brak en er zijn acties (soms) vereist die de gemiddelde user niet begrijpt.
...
App crasht bij het starten
...
Ik kan maar ťťn ding zeggen: Niet gebruiken zolang het niet goed werkt.
TLS is bagger en zal dat volgens mij altijd blijven.
Als dat betekend dat je dus ook niet met het OV gaat, zo zij het. OV is dusdanig inefficiŽnt dat als ik minister van verkeer was, ik serieus zou overwegen om het volledig af te schaffen. Uiteraard wel eerst in kaart brengen hoe dit op te vangen. Taxi's zijn immers ook te duur (typisch Nederlands, men richt zich hier op het hogere prijssegment (zonder dat het de kwaliteit bevorderd) om zo meer te verdienen (per rit dus) en prijst zichzelf daarmee volledig uit de markt voor dagelijks vervoer voor de gewone burger terwijl dit in andere landen (UK) niet zo is. Uiteraard spelen de hier relatief hoge loonkosten (als gevolg van inkomstenbelasting), btw, brandstofaccijns enz daar ook een grote rol in, maar ook het vergunningenstelsel.

Reageren is niet meer mogelijk